Overtuigen op de menskant van change echt nodig?

Geplaatst op 02-07-2018   |   Door Anne-Fleur Wijgerse
18 0702 blog Anne Fleur

Niet alleen onze soul:mate Marlies Schamper ging terug naar de schoolbanken….ook mijn collega Sonja Kok en ikzelf mochten dit weer voor een keer ervaren. Alleen dan niet zoals Marlies vóór de klas, maar in de klas zelf. En wel voor het volgen van de opleiding ‘PROSCI Change Management’.

 

Waar ik me in de praktijk vaak over verbaas - en ik werk inmiddels 10 jaar bij soul:made, dus al voor veel en diverse opdrachtgevers gewerkt -is dat binnen programma’s en/of projecten vaak te licht wordt gedacht over de mensen die uiteindelijk de verandering moeten laten zien. Het draait in verandering meestal om de technische aspecten van het programma en/of project. Met als achterliggende gedachte dat het op tijd en binnen budget behalen van die technische doelstellingen ook het bedrijfsresultaat wel zal worden behaald. Echter, als de mensen de verandering niet ondersteunen en er bijvoorbeeld niet in slagen om het nieuw geïmplementeerde systeem daadwerkelijk te gebruiken, dan worden de doelstellingen van het programma/project toch echt niet gehaald….en het gewenste bedrijfsresultaat al helemaal niet.     

 

De menskant van change wordt in praktijk vaak vergeten of onderschat… Terwijl change management juist gaat over het behalen van financiële doelen die direct zijn gekoppeld aan snelheid van aanpassing, ultieme benutting en vaardigheid. Dus waarom blijkt het dan zo moeilijk om organisaties hiervan te overtuigen? 

 

En met juist dit onderwerp werd de opleiding ‘PROSCI Change Management’ afgetrapt, dus je begrijpt, ik zat gelijk op het puntje van mijn (school)stoel. En zo heb ik eerlijk gezegd tot het einde van de opleiding gezeten (gelukkig voor mij dat de opleiding maar 3 dagen duurde ;-)). Kortom, een super interessante, inspirerende en spot-on opleiding, die me niet alleen nieuwe learnings en inzichten bracht…maar ook een grote bevestiging dat we als soul:made super goed bezig zijn.
‹ Terug naar overzicht